Home » Uncategorized » Чому скисає молоко

Останні коментарі

    Архіви

    Березень 2016
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Категорії

    Чому скисає молоко

    Міні проект    на тему                             Чому скисає молоко

     

    Молоко — один із найкращих подарунків природи. В ньому є все, що потрібно для росту і розвитку організму людини. Основний елемент — вода (6188%), крім неї молоко містить жири, білки (казеїн, альбумін та глобулін), мінеральні речовини, зокрема мікроелементи, гормони, вітаміни, ферменти й антитіла.  Загалом до складу молока входить більше ста компонентів. Варто зазначити, що деякі з них —  лактоза і казеїн — не зустрічаються в інших продуктах харчування.

     

    Свіже сире молоко може відрізнятися як на вигляд, так і на смак. Це рідина білого кольору, непрозора, з кремовим відтінком, який дає розчинений у молочному жирі каротин. Приємний солодкуватий смак молоко має за рахунок лактози, яку ще називають молочним цукром. Жир надає йому ніжність, а  хлориди — солонуватий присмак. Це, звичайно, дуже загальна і спрощена інформація, адже насправді молоко — надзвичайно складна речовина, яку можна вивчати все життя.

    У свіжому молоці міститься багато поживних речовин. Але сама чудова речовина, яка міститься в молоці, – це молочний цукор. Його назва – лактоза. Якщо парне (тобто щойно видоєне) молоко постоїть якийсь час, то воно починає набувати кислий смак. Чому так відбувається? Хто «краде» молочний цукор? Це молочнокислі бактерії – великі «гурмани». Вони люблять різні цукри, не можуть жити без багатьох вітамінів і деяких інших з’єднань.

    Звідки ж молочнокислі бактерії потрапляють в молоко? Виявляється, вони живуть в тих місцях, де молоко утворюється, – на поверхні молочних залоз, де затримуються крапельки молока. Тільки ці крапельки попадають в стерильне молоко з середини молочної залози   – молочнокислі бактерії починають в ньому розмножуватись. Коли бактерії починають розмножуватися, то в молоці відбуваються різні хімічні реакції, у тому числі згортання білка. Саме тому молоко скисає, тобто густіє, а також поділяється на дві складові частини — сироватку і більш густу згорнулася частину.

    Якщо в протоку молочної залози (або молоко) потрапить грудочка ґрунту або який-небудь інший бруд, то молочнокислі бактерії можуть не впоратися з «прибульцями», і молоко виявиться зараженим іншими бактеріями. Сквасити молоко можливо, якщо додати до молока і інші спеціальні види мікроорганізмів, кожен з яких здатний змінювати молоко і надавати йому нові смакові властивості. Так отримують йогурти та сири.

    Виявляється, молоко можна попередньо обробити, перш ніж воно почне скисати. Якщо взяти найбільш жирну частина молока – вершки, то ті ж самі види молочнокислих бактерій перетворять їх на сметану. Якщо молоко довго гріти так, щоб воно стало світло – коричневим (топленим), то молочнокислі бактерії неодмінно загинуть, але якщо внести їх туди, то через кілька годин вийде ряжанка. У порівнянні з кефіром, ряжанка має більш ніжний і приємний присмак. А як же отримують кефір? Молоко перетворюється на кефір в результаті роботи молочнокислих бактерій і дріжджів. Сир – ще один кисломолочний продукт. Сир є білковий продукт, одержуваний в результаті сквашування молока з наступним видаленням сироватки. Сир – високопоживний харчовий продукт, що виготовляється з згорнутого (кислого) молока.

     

    Користь молока для дітей та дорослих

    Вчені довели, що на рівень IQ (ай – к’ю) дитини впливає її харчування і одним із показників, необхідних для розумового розвитку підростаючого організму, є споживання молока. Лікарі-дієтологи застерігають, що сніданок дитини повинен бути багатим вуглеводами та глюкозою, але в жодному випадку не перенасичений ними. Ідеальним варіантом для цього є молоко. До того ж, цей продукт сприяє профілактиці надлишкової ваги у дітей та підлітків. У 100 г молока є 125-130 мг кальцію і відповідна для його засвоєння кількість вітаміну D. Разом з кальцієм людина отримує великий спектр інших необхідних для нормального розвитку організму мікроелементів –  Zn (цинк), Со (кобальт), Cu (мідь), Mn (манган), I (йод), Fe (залізо), Al (алюміній), Cr (хром), Pb (свинець), Ti (титан), Ag(срібло) та інші.

    Високий рівень захворюваності українського населення є наслідком поганого імунітету. Білок глобулін, що міститься у молоці, є джерелом антитіл, які дозволяють організму протистояти інфекції. Альбумін, ще один молочний білок, відіграє важливу роль в забезпеченні процесу росту та оновлення клітин організму. Будучи біологічно найбільш повноцінними, білки молока засвоюються організмом людини на 75-96%.

    Скільки молока випиває одна людина на рік?

     Цікаві факти про  молоко:

    1. Молоко піниться через вміст у ньому білка;

     

    1. З 10-ти літрів молока можна зробити кілограм сиру;

     

    1. У біблійні часи велика кількість молока було синонімом багатства;

     

    1. Найдорожче  молоко  в  світі  –  мишаче.