Home » Uncategorized » З досвіду роботи класного керівника

З досвіду роботи класного керівника

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Пісниківська ЗОШ І – ІІ ступенів Млинівського району Рівненської області

 АНОТАЦІЯ

досвіду роботи класного керівника

Онищук Лариси Василівни                          

Педагогічний стаж  – 9,5 років.

Проблема, над якою працюю в системі виховної роботи у 2012-2013 р.р. :  Формування національно – свідомої  особистості, гідного громадянина України. Підготовка учнів до свідомого вибору професії.

 

ТВОРЧЕ КРЕДО:

«Щоб дати учневі іскорку світла, учителю треба виховувати у собі сонце»

Отож збулась моя дитяча мрія:

Заходжу в клас сьогодні наяву

І бачу очі, сповнені надії,

І світлом цим окрилена живу.

Хай не міліє знань ясна криниця,

Хай засівають ниву сіячі

Розумним, добрим, вічним, променистим!

В руках у нас – майбутнього ключі!

 Класний керівник — центр виховного процесу. Це нитка, яка зв’язує в одне ціле дитину, вчителя –предметника, батьків, громадськість. На мою думку, класний керів­ник — універсальна особистість. Це і вихователь, і пси­холог, і соціальний педагог, і педагог-організатор.

Класний керівник повинен мати мудрість учителя, відповідальність старшого товариша, доброту матері та строгість батька. Адже дуже  часто  трапляється, що всі  спогади  про  школу  так  чи  інакше  пов’язані  з  іменем  класного  керівника. Якщо  ця людина  поєднує  в  собі  якості  педагога, вихователя, психотерапевта, то  саме  до  нього  звертаються  учні  зі  своїми  радощами  і  смутками, саме  він  допомагає  розв’язати  конфлікти  з  батьками  і  педагогами, його  посвячують  в  дитячі  таємниці.

І. Знайомство

У кожної людини є будинок – не просто житло з дахом над головою, а місце, де його люблять і чекають, розуміють і приймають таким, який він є. Одного чудового сонячного вересневого ранку ми з учнями почали створювати свій будинок, в якому нам разом дуже добре. Це наш клас. Він складається з будівельного матеріалу з особливими властивостями: доброти, гумору, взаємодопомоги, мудрості і захоплень. Кожний з нас поклав свою цеглинку в будівництво цього будинку. За цей період будівництва ми встигли подружитися, звикнути один до одного.

Ми – це наш клас, в якому 7 букв «Я». Кожен з нас – це унікальна, неповторна особистість, одна єдина у своєму роді. Тому ми намагаємося дбайливо, з любов’ю і повагою відноситися до себе і до оточуючих, приймати себе і інших такими, які ми є.

ІІ. Траєкторія зростання

Починаючи працювати з колективом,  я поставила перед собою такі виховні задачі:

  • вивчити особливості кожної дитини, її фізичний, психологічний стан, сім’ю, індивідуальні особливості і здібності;
  • всіляко сприяти згуртованості класного колективу;
  • почати роботу з розвитку учнівського самоврядування;
  • активізувати роботу класного колективу через участь у загальношкільних заходах;
  • продовжувати традиції, що започаткувалися у період навчання в початковій школі, розвивати їх.

Як класний керівник я досягаю поставленої мети через заохочування учнів до процесу самовиховання, навчаючи їх підготовці та організації колективних творчих справ класу, багато часу приділяю морально-етичному вихованню учнівського колективу, формуванню обов’язку, відповідальності, культури поведінки, тому загальний рівень вихованості та культури класного колективу – високий.

Національну спрямованість виховної роботи в класі реалізую завдяки  позакласній діяльності. Виховною метою проведення різноманітних позакласних заходів є виховання в учнів патріотичних почуттів, любові до рідної землі, свого народу, готовності до праці в ім’я України, виховання поваги до культури та історії рідного народу, поваги до батьків, прищеплення шанобливого ставлення до звичаїв, тра­дицій нашого народу.

ІІІ. Виховний простір класу

Виховна робота у нашому класі – цікава та різноманітна, поєднує в собі традиційні  та інноваційні форми та методи роботи класного керівника,   застосування яких вимагає організації міжособистісного інтерактивного спілкування в різних видах соціально значущої діяльності: методи педагогічного впливу, методи соціальної взаємодії, методи самоорганізації життєдіяльності школярів.

ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ДО                                                                                                  СУСПІЛЬСТВА І ДЕРЖАВИ
ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО МИСТЕЦТВА
ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО РОДИНИ, СІМ’Ї, ЛЮДЕЙ

 

ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ПРИРОДИ
 

ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО СЕБЕ

 

 

ЦІННІСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ПРАЦІ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

МОРАЛЬНО-ЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ
ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ
НАЦІОНАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ

 

ПРАВОВОГО, ПРЕВЕНТИВНОГО ВИХОВАННЯ
ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ
Години спілкування, класні збори, години класного керівника, анкети думок, зустрічі, відверті розмови, тренінги,  конкурси,  родинні свята, родинні вітальні, рольові ігри, вікторини, веселі старти та естафети, колективні творчі справи (КТС), проекти, школа етикету, операції, акції, виставки-конкурси, ведення літопису класного колективу, фестивалі, походи, турніри, ігрові програми, пошукові ігри та  інші.
РОДИННОГО
ВИХОВАННЯ
ТРУДОВОГО ВИХОВАННЯ
ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

МОРАЛЬНО-ЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 

ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ
ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ
НАЦІОНАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ

 

ПРАВОВОГО, ПРЕВЕНТИВНОГО ВИХОВАННЯ
ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ
Години спілкування, класні збори, години класного керівника, анкети думок, зустрічі, відверті розмови, тренінги,  конкурси,  родинні свята, родинні вітальні, рольові ігри, вікторини, веселі старти та естафети, колективні творчі справи (КТС), проекти, школа етикету, операції, акції, виставки-конкурси, ведення літопису класного колективу, фестивалі, походи, турніри, ігрові програми, пошукові ігри та  інші.
РОДИННОГО
ВИХОВАННЯ
ТРУДОВОГО ВИХОВАННЯ

 

ІV. Класне врядування

Згуртуванню учнів класу в єдиний дружній колектив сприяє робота з організації учнівського самоврядування. Через діюче самоврядування учні мають можливість розвивати свої організаторські здібності, почуття відповідальності, ініціативи.

 

  1. Шкільне життя прекрасне!

Розвиток дитини, її творчого потенціалу забезпечується через активну діяльність. Залучаючи дітей до участі в різноманітних громадсько-корисних справах, я намагаюся сприяти розвитку в них громадської активності, привчати їх до дотримання шкільного режиму, єдності педагогічних вимог до учнів з боку вчителів та батьків, спрямовую свої зусилля на корисні, потрібні суспільству справи: добре вчитися, готуватися до праці, берегти природу, охороняти її багатства, турбуватися про збереження історичних пам’яток та інших культурних цінностей, зразково поводитися, допомагати людям. Цьому сприяє активна участь класу в таких загальношкільних заходах:

                 АКЦІЇ

«Подаруймо частинку свого серця іншому»

«Букет замість ялинки»

«Годівничка»

«Парад квітів в нашій школі»

«Улюблену книгу – шкільній бібліотеці»

Акція «Запали свічку пам’яті»

Вітання ветеранам

 

ОПЕРАЦІЇ

«Милосердя»

«Старість не повинна бути одинокою»

«Осінь»

«Не паліть листя»

«Пісників – село  чистоти»

«Чисте подвір’я»

КОНКУРСИ, ВИСТАВКИ

«Світ моїх захоплень»

«Галерея кімнатних рослин»

«Осінні барви»

«Мій рід, моя родина»

«Новорічна феєрія»

«Мистецтво у моїй сім’ї»

«Вітаємо з 8 березням»

 

Учні із задоволенням    беруть участь у конкурсах, вікторинах, у багатоплановій природоохоронній  діяльності, що сприяє формуванню екологічної культури, вихованню таких загальнолюдських цінностей як справедливість, чуйність, чесність,   гідність,  толерантність, добросовісність, ввічливість, обов’язковість, працелюбність, готовність допомогти іншим,  розвиває моральну активність особистості.

VІ. Співпраця

У своїй роботі   активно співпрацюю  зі шкільним психологом. Разом ми  виявили  рівень  розвитку  психічних  процесів  учнів. Шляхом спостереження визначили  тип  темпераменту дітей. За допомогою анкетування, індивідуальних  бесід  з  учнями, визначили  їхні психофізіологічні показники, вивчили  особливості  характеру  і  поведінки, дослідили  інтереси  школярів, їхні  нахили до  певного  виду  діяльності, склали  карту  спрямованості  інтересів  учнів, визначили  статус  кожного  учня  в  дитячому  колективі (лідери, популярні, замкнуті, ті, хто  прилаштовується), визначили  роль  дитини  в  суспільному  житті  класу (ініціатор, виконавець, організатор), виявили  у   дітей  позитивні  якості, які  слід  розвивати,  і  негативні  якості, від  яких, по  можливості, слід  позбавитися.

Особливу  роль  у  формуванні  творчої  особистості  дитини  я  надаю  сім’ї. Я  вважаю, що  діти   і  батьки  знаходяться  в  постійному  пошуку, сучасна  сім’я  має  великий  інтелектуальний  потенціал, а  завдання  вчителя – вміло  використати  його  для  організації  вільного  часу  дітей, заповнюючи  дозвілля  корисними  як  для  здоров’я, так  і  для  розуму  справами. Яку  сторону розвитку  ми  не  взяли  б, завжди  визначальну  роль  відіграє  сім’я.  Саме  сім’я  відповідає  за  фізичний  і  емоційний  розвиток  дитини, сім’я  грає  головну  роль  в  розумовому  розвитку  дитини, впливає  на  ставлення  дитини  до  навчання  і  в  більшості  визначає  її  успішність.

Батьківський комі­тет  активно допомагає мені в організації класних та позакласних заходів.  У роботі з батьками використовую колективні та індивідуальні бесіди, зустрічі за «круглим столом», тренінги. Під час проведення батьківського університету психолого-педагогічних знань знайомлю батьків з новинками педагогічної літератури   з проблем родинної та батьківської педагогіки, моделюю педагогічні ситуації, які допомогли б батькам розв’я­зувати родинні конфлікти, що можуть виникати під час спіл­кування дітей з батьками. Вагомою є допомога батьківського комітету в оновленні та поповненні матеріально-технічної бази класу.

 VІІ. До серця дитини

Від класного керівника залежить ступінь сформованості дитячого колективу. Вміння згуртувати навколо себе дітей — великий дар і велика робота. Вміння захопити, повести, відкрити світ — неоціненний скарб справж­нього педагога. Захоплення вчителя стає захопленням учнів. І хочемо ми того чи ні, але, оскільки діти зовні схожі на своїх батьків, риси характеру класного керів­ника переходять у характер вихованців. Адже байдужість породжує байдужість. І лише вогонь породжує вогонь!

Як і кожен класний керівник, я знаходжуся у постійному пошуку інноваційних концептуальних підходів до здійснення взаємодії з учнями з метою виховання свідомого громадянина своєї держави.

Класний  керівник – це  організатор  і  керівник  цілісного  педагогічного  процесу. Це  педагог, який  є «центром» організації, координації  всіх  впливів, спрямованих як на  одну  особистість, так і на  колектив  учнів. Я вважаю, що діяльність  класного  керівника  в  сучасній  школі  необхідно  оцінювати  саме  з  такої  позиції. Тому кожного дня я слідую словам В.О. Сухомлинського: «Через  казку, фантазію, гру, через  неповторну  дитячу  творчість –  вірна  дорога  до  серця  дитини».   Адже мені так хочеться , щоб  всі  учні мого класу стали  людьми  з великої літери…